Čo jesť, keď trpíte reumatickou artrózou? 9 najlepších potravín

Zdravá výživa pomaha artróze

Artróza zasahuje ľudí všetkých vekových skupín, pohlaví a etnického pôvodu. Ochorenie spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť kĺbov. Existuje niekoľko typov artróz. Reumatická artróza je autoimunitné ochorenie, pri ktorom váš imunitný systém útočí na vaše kĺby. Poznáme niekoľko jedál, ktoré pomôžu znížiť zápal a bolestivosť súvisiace s týmto nepríjemným ochorením. Tu je 9 najlepších z nich:

Tučné ryby

Druhý tučných rýb, ako je losos, makrela, sardinky a pstruhy, majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, o ktorých sa preukázalo, že majú silné protizápalové účinky. Analýza 17 štúdií zistila, že užívanie doplnkov mastných kyselín omega-3 znížilo intenzitu bolesti kĺbov, rannú stuhnutosť, počet bolestivých kĺbov a použitie liekov na zmiernenie bolesti u pacientov s reumatickou artrózou. Ryby sú tiež výborným zdrojom vitamínu D.

Cesnak

Cesnak je plný zdravotných výhod. Okrem iných má protizápalový účinok, ktorý môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy. V jednej štúdii vedci analyzovali stravu 1 082 dvojčiat. Zistili, že tí, ktorí jedli viac cesnaku, mali znížené riziko osteoartritídy bedrového kĺbu, pravdepodobne vďaka silným protizápalovým vlastnostiam cesnaku. Ďalšia štúdia tvrdí, že špecifická zložka cesnaku môže znížiť niektoré zápalové markery spojené s artritídou. Cesnak je tiež výborná prevencia proti rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam.

Zázvor

Okrem pridania výbornej chuti do čajov, polievok a sladkostí môže zázvor tiež zmierniť príznaky artrózy. Štúdia z roku 2001 hodnotila účinky extraktu zázvoru u 261 pacientov s osteoartrózou kolena. Po šiestich týždňoch došlo u 63% účastníkov k zlepšeniu bolesti kolena. Jedna štúdia tiež zistila, že zázvor a jeho komponenty blokovali produkciu látok, ktoré podporujú zápal v tele.

Brokolica

Nie je žiadnym tajomstvom, že brokolica je jednou z najzdravších potravín. V skutočnosti môže byť dokonca spojená so zníženým zápalom v tele. Jedna štúdia, ktorá sa zamerala na stravu 1 005 žien, zistila, že príjem brokolice bol spojený so zníženými hladinami zápalových markerov. Látka sulforafan je zlúčenina nájdená v brokolici. Štúdie zistili, že táto látka blokuje tvorbu typu bunky, ktorý prispieva k vzniku reumatickej artrózy.

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú bohaté na živiny a sú nabité zlúčeninami, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal spojený s ochorením kĺbov. Analýza 13 štúdií ukázala, že konzumácia vlašských orechov bola spojená so zníženými markermi zápalu. Vlašské orechy sú obzvlášť bohaté na omega-3 mastné kyseliny, o ktorých sa preukázalo, že znižujú príznaky artrózy.

Bobuľovité ovocie

Bobuľovité ovocie obsahuje tony antioxidantov, vitamínov a minerálov, čo môže čiastočne zodpovedať za ich jedinečnú schopnosť zmierniť zápal. V jednej štúdii s 38 176 ženami, u tých, ktoré jedli najmenej dve dávky jahôd týždenne, bola o 14% nižšia pravdepodobnosť zvýšenej hladiny zápalových markerov v krvi.

Okrem toho sú bobule bohaté na kvercetín a rutín, dve rastlinné zlúčeniny, ktoré sa môžu pochváliť obrovským prínosom pre vaše zdravie. V jednej štúdii sa zistilo, že kvercetín blokuje niektoré zápalové procesy spojené s artrózou. Jahody, ostružiny, maliny, ríbezle či čučoriedky uspokoja vaše chuťové poháriky a ešte vám aj pomôžu v boji s artrózou.

Špenát

Listová zelená zelenina je plná živín a môže pomôcť zmierniť zápal spôsobený artrózou. Najmä špenát obsahuje veľa antioxidantov a rastlinných zlúčenín, ktoré môžu zmierniť zápal a pomôcť v boji proti chorobám. Špenát má obzvlášť vysoký obsah antioxidantu kaempferolu, o ktorom sa preukázalo, že znižuje účinky zápalových činidiel spojených s reumatickou artrózou.

Hrozno

Hrozno je výživné, s vysokým obsahom antioxidantov a má protizápalové vlastnosti. V jednej štúdii dostalo 24 mužov buď koncentrovaný hroznový prášok, ktorý bol ekvivalentný približne 1,5 šálke čerstvého hrozna, alebo placebo denne počas troch týždňov. Hroznový prášok účinne znižoval hladiny zápalových markerov v krvi. Okrem toho hrozno obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré sa ukázali ako užitočné pri
liečbe artritídy. Napríklad resveratrol je antioxidant prítomný v hroznovej šupke. Resveratrol má potenciál pomôcť predchádzať zhrubnutiu kĺbov spojených s artrózou blokovaním tvorby buniek reumatickej artrózy.

Olivový olej

Olivový olej, ktorý je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, môže mať priaznivý vplyv na príznaky artrózy. V jednej štúdii boli myši kŕmené extra panenským olivovým olejom šesť týždňov. To pomohlo zastaviť rozvoj artrózy, zmierniť opuchy kĺbov, spomaliť deštrukciu chrupavky a zmierniť zápal.

V inej štúdii konzumovalo 49 účastníkov s reumatickou artrózou každý deň rybí olejalebo kapsulu olivového oleja počas 24 týždňov. Na konci štúdie sa hladiny špecifického zápalového markera znížili v obidvoch skupinách – o 38,5% v skupine s olivovým olejom a o 40 až 55% v skupine s rybím olejom.

Zázrak z prírody

Pokiaľ vás trápia nepríjemné prejavy reumatickej artrózy, snažte sa do vášho jedálnička zaradiť čo možno najviac z vyššie uvedených potravín. Výborným doplnkom v boji proti reumatickej artróze je Eko balzam proti bolestiam – antireumatikum. Jeho anestetický, protizápalový a antibakteriálny účinok vám uľaví od nepríjemných bolestí.

Antireumatické vlastnosti bylín, ako rebríček, ľubovník bodkovaný či žihľava odjakživa patrili k najznámejším a najviac využívaným bylinám, ktoré si dokážu poradiť aj s náročnými formami reumatizmu.
Skoncujte s bolesťou kĺbov , chrbtice a svalov